Vilka olika typer av banklån finns det?
Beroende på vad du ska låna till och vad du har för säkerhet för ditt lån, finns några olika typer av lån att få hos de traditionella bankerna.

Banklån till bostad

Om du ska låna till en bostad, det vill säga en villa eller en lägenhet, är det ett bolån du bör ansöka om. Ett bolån kan du ta upp till 85 % av bostadens pris. Resten måste du själv kunna betala kontant, en så kallad kontantinsats. Vissa banker lånar även ut till denna del, men då som ett lån utan säkerhet. För ett bolån lämnar du din bostad som säkerhet. För att kunna ha din bostad som säkerhet, måste du ta ut så kallade pantbrev för bostaden.

Banklån till bil

Om det är en bil du ska låna till, kan du ta ett billån. Bilen får då inte vara äldre än 12 år när hela lånet är betalt, och du måste köpa din bil av en auktoriserad bilhandlare. Ett billån kan ha rörlig eller bunden ränta. Ibland lan ett billån även ha rörlig ränta med räntetak. Du måste kunna betala en del kontant för att kunna ta ett billån. Har du inte pengar till kontantinsatsen, kan du ibland lämna din befintliga bil som inbyte istället för en del eller hela kontantinsatsen.

Banklån utan säkerhet

Om du ska köpa en bil av en privatperson, eller en bil som kommer att vara äldre än 12 år när lånet är betalt, kan du istället ansöka om ett privatlån eller ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Räntan är då individuellt satt och rörlig. Det betyder att räntan kan både stiga och sjunka under lånets återbetalningstid. Denna typ av lån har oftast lite högre ränta än billån och bolån, eftersom bankens risk är högre när du inte har någon säkerhet för lånet.

Jämför lån utan säkerhet med oss

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Andra typer av banklån

Det finns även andra typer av lån hos bankerna. Det kan röra sig om renoveringslån eller bygglån för att förbättra din bostad. Det finns också ett särskilt lån du kan ta ut för att göra din bostad mer energisnål.

Kontokredit för små lån

Om du ska låna en mindre summa hos banken, kan du inte ansöka om ett privatlån, då det oftast finns en lägsta gräns för hur mycket du får låna. Du kan då istället ansöka om en så kallad kontokredit. En kontokredit är en kredit kopplad till ditt konto. Du betalar endast ränta för det du utnyttjat av krediten, och kan betala tillbaka hur snabbt eller långsamt du vill.