Hur får jag den bästa räntan?

Den allra största ekonomiska investeringen du någonsin kommer att göra är förmodligen när du behöver ta ett lån, oavsett om du ska låna till en bostad, en bil eller något annat. Då är det extra viktigt att du funderar noga över hur du vill att räntan ska vara. Vill du ha tryggheten i en bunden ränta eller vill du utnyttja låga räntelägen och ha en rörlig ränta? Vilken typ av ränta som kan erbjudas dig beror på vilken typ av lån det är du behöver ansöka om. Det skiljer sig också åt mellan de olika långivarna. Det kan vara en god idé att fundera över detta redan innan du börjar jämföra de olika bankernas erbjudanden. Din bank kan alltid upplysa dig om aktuella räntor.

Jämför privatlån med oss:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Förhandlingsutrymme på räntan

Ibland kan det finnas ett visst förhandlingsutrymme hos bankerna eftersom du som bolånekund är eftertraktad av banken. När det gäller räntan. Kontakta en eller flera banker för att ta reda på vad dessa kan erbjuda just dig. Ibland kan du erbjudas ränterabatt om du samlar flera lån och andra tjänster hos banken, eftersom du då är en trogen kund hos banken. Det är alltid värt att undersöka om de olika bankerna har någon typ av ränterabatt för dig som blir helkund hos den aktuella banken.

Vissa banker kan du även förhandla om räntan med, medan andra endast har så kallade färdigförhandlade lån. Kontakta din bank för att se vad de kan erbjuda dig. Var också öppen med att du mycket väl kan tänka dig att flytta dina sparkonton och lönekonton till en annan bank om det innebär att du får en lägre ränta och bättre villkor på ditt eller dina lån.

Ta personlig kontakt för den bästa räntan

Det är viktigt att just du känner dig trygg med ditt eller dina lån. Det kan därför vara bra att ta en personlig kontakt med en eller flera banker som erbjuder lån för att diskutera olika alternativ när det gäller räntor och sparande. Det är också viktigt att du känner förtroende för den bank där du väljer att placera ditt lån. Var noga med att jämföra alla avgifter som kan tillkomma för ditt lån innan du väljer bank. En låg ränta behöver inte per automatik betyda att lånet blir billigare än lån hos en annan bank. Även avgifter som aviavgifter, årsavgifter och uppläggningsavgifter påverkar hur mycket lånet i slutändan kommer att kosta dig.