Vilket billån ska jag välja?
Ett bilköp är en stor och viktig affär för de allra flesta. Oavsett om du tänker köpa en ny eller en begagnad bil så är ett bilköp alltid en stor affär, inte minst ekonomiskt. Kostnaden för bilen och de avgifter som förknippas med bilägande är ofta en betydande post i de flesta hushållsbudgetar. De flesta behöver någon typ av hjälp med finansieringen av bilköpet och då finns det lite olika alternativ. Vilket alternativ som passar just dig bäst beror på hur ny eller gammal bil du vill köpa, vad bilen får kosta och hur mycket du har råd att med egna pengar betala för bilen.

Billån utan säkerhet

Vill du köpa en lite äldre bil eller köpa en bil direkt av en privatperson kan du inte lämna bilen som säkerhet för lånet. Du får då låna utan säkerhet, ett så kallat privatlån. Räntan är då oftast rörlig och något högre än på ett billån. Du kan också behöva ta ett lån utan säkerhet till ditt bilköp om du inte har pengar till kontantinsatsen eller någon bil att lämna i inbyte vid köpet.

Jämför privatlån utan säkerhet för bil

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Billån med bilen som säkerhet

Vill du köpa en helt ny bil kan ett billån vara ett bra alternativ. Du lämnar då ungefär 80 % av bilens pris i säkerhet till banken och betalar resterande summa själv. Har du en bil sedan tidigare kan många bilförsäljare ta emot denna som en så kallad inbytesbil, och du kan då slippa att betala kontantinsatsen helt eller delvis. Ett billån kan oftast ge dig bättre ränta än andra lån utan säkerhet, då du lämnar en så pass stor del av bilens pris i säkerhet för lånet. Tänk på att återbetalningstiden för ett billån inte bör vara för lång, då en bil ganska snabbt sjunker i värde. Bilen får oftast inte heller vara mer än ungefär 12 år när lånet är betalat.

Att äga en bil kostar pengar och det är många avgifter förknippat med bilägandet. Det kan röra sig om fordonsskatt, försäkringar och bensinkostnader. Räkna också med att betala för service, reparationer och bensin. Detta är viktiga faktorer att ta med i beräkningen när du funderar på vilken typ av lån och vilken uppläggningstid du ska välja. Väljer du att få hjälp med finansieringen genom den bilhandlare du köper bilen av kan du oftast få lämna din befintliga bil i inbyte. Många kreditgivare som är specialiserade på finansiering av bilköp har också rabatt på bilförsäkringar och liknande förmåner hos sina samarbetspartners.