Vad är ett blancolån?
Blancolån är ett lån som lånas ut av banken utan säkerhet, det vill säga samma sak som ett privatlån. Att lånet är utan säkerhet betyder att du kan låna till vad som helst. Det finns dock begränsningar för hur mycket lån man får ha hos en bank utan säkerhet. Hur mycket du får låna bestäms också av din ekonomi och dina övriga skulder. Räntan på ett blancolån är ofta rörlig och individuell. Det betyder att räntan kan sjunka och stiga under hela återbetalningstiden. Vilken ränta just du får sätts också individuellt, det vill säga baserat på din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga. Ett blancolån kan ha en återbetalningstid på upp till 10-12 år, beroende på vilken bank du lånar av. När du ska söka ett blancolån är det viktigt att du först bestämmer dig för hur mycket du behöver låna och sedan räknar ut hur mycket du har råd att betala på lånet varje månad. Ta också med eventuella räntehöjningar som kan ske under lånets löptid i beräkningen för att vara säker på att ha råd att betala även om räntan stiger periodvis.

Jämför blancolån med oss:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

När du bestämt dig för detta är det dags att fundera på hur länge du vill betala tillbaka på lånet. Beroende på om banken tar ut andra avgifter än räntan, exempelvis någon form av månadskostnad såsom kostnader för aviutskick och administration, kan det löna sig att betala tillbaka lånet under kortare tid. Då kan totalkostnaden för lånet, det vill säga hur mycket lånet kostat dig utöver lånebeloppet, bli lägre.

Var noga med att jämföra olika långivare som erbjuder blancolån för att vara säker på att du får bästa möjliga ränta och de lägsta avgifterna samtidigt som du får de villkor du vill ha gällande betalningstid och andra villkor som kan vara avgörande.

När du jämför olika banker som erbjuder blancolån är det viktigt att du inte bara jämför den ränta du blir erbjuden, utan också alla de andra avgifter som kommer med lånet. Olika banker har olika avgifter, så det är bra om du räknar ut den effektiva räntan för lån hos olika långivare innan du bestämmer dig.

Om du behöver hjälp med att jämföra bankernas villkor kan en jämförelsetjänst på internet, som exempelvis Compricer eller Pricerunner, vara till stor hjälp. Du får då en bra bild av hur villkoren ser ut hos de olika långivarna. Kom dock ihåg att den ränta du till slut får är baserad på just dina ekonomiska förutsättningar.