Vad är ett bolån?
Ett bolån, eller ett bostadslån, är ett lån du ansöker om när du ska köpa en lägenhet eller ett hus. När du tar ett bolån, använder du en del av bostadens värde som säkerhet för lånet och räntan är vanligtvis lägre än för andra typer av lån. Finansinspektionen rekommenderar att banken endast erbjuder bolån för upp till 85 % av bostadens värde, beroende på bostadstyp och plats, och de flesta banker följer detta direktiv som också kallas bolånetak. Detta för att skydda hushållen från eventuell överbelåning vid sjunkande bostadspriser. Många banker kräver att bolån över 70 % ska amorteras, medan resten är amorteringsfritt. Detta skiljer sig dock från bank till bank. Den del som täcker 70 % av bostadens marknadsvärde, och som i många fall åtminstone i början av lånetiden är amorteringsfri kallas för bottenlån. På ett bottenlån kan du välja bindningstid för räntan från 3 månader upp till 10 år hos de flesta bolåneinstituten. Resterande belopp upp till 85 % av bostadens pris kallas för topplån, och har en rörlig ränta och måste amorteras. Tiden för amortering är ofta upp till 15 år.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Eftersom du endast kan låna upp till 85 % av bostadens pris i form av ett bolån, bör du kunna betala resterande belopp i form av en kontantinsats. Vissa banker lånar även ut till denna, men då i form av ett lån utan säkerhet, också kallat blancolån eller privatlån. Denna låneform har betydligt högre ränta än ett bolån, och kan bli dyr att betala tillbaka.

Oftast måste du betala ungefär 10 % i handpenning för din bostad. Detta kan du ofta få hjälp med i form av ett handpenningslån från din bank. Ett handpenningslån betalas ut i samband med kontraktsskrivningen och ska betalas tillbaka till banken på tillträdesdagen, det vill säga den dag då hela bolånet betalas ut och du betalar köpesumman för bostaden.

Om du har en befintlig bostad som ska säljas, kan du hos många banker också få hjälp med ett så kallat överbryggningslån, för att kunna betala dubbla boendekostnader under tiden din bostad säljs.

Det finns även andra typer av lån som har med din bostad att göra, såsom renoveringslån, energilån och andra typer av lån när du ska renovera din bostad eller göra den mer energieffektiv. Vad dessa lån kallas varierar mellan de olika bankerna.

Det finns också specifika lån för dig som ska bygga en ny bostad.