Hur mycket får jag låna utan säkerhet?

Ibland kan du behöva låna pengar till en oförutsedd utgift, för att betala en dyrare skuld eller kredit, samla dyra lån och krediter till ett enda lån eller göra någon annan typ av större inköp du inte kunnat spara till. I dessa fall har du ingenting att lämna som säkerhet till banken för lånet. Det kallas för att du lånar pengar utan säkerhet. Detta kallas även för till exempel privatlån. Det finns ofta en begränsning för hur stor summa man totalt får ha i lån utan säkerhet hos en bank eller en annan kreditgivare. Hur stor denna summa är varierar.

Jämför privatlån med oss:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Banken eller kreditgivaren avgör din begränsning för lån

Kontakta den bank du är intresserad av att låna pengar hos för att ta reda på vilka begränsningar som gäller just där. När du ansöker om ett lån gör banken en kreditbedömning. Då avgörs hur mycket utrymme som finns i din ekonomi för att betala på ett lån månadsvis. Man räknar också med att du ska ha råd med en eventuell räntehöjning, då räntan på lån utan säkerhet ofta är rörlig. Att en ränta är rörlig innebär att den följer Riksbankens styrränta, reporäntan, i både upp- och nedgång. Det är därför viktigt att man från början vet att man har råd att betala lånet även vid ett högre ränteläge. Detta är extra viktigt om man lånar pengar under en period när räntan är låg.

Utrymmet i ekonomin bestäms av betalningsförmågan

Hur stort utrymme du har i din ekonomi och vilken betalningsförmåga du bedöms ha beror bland annat på din inkomst och dina utgifter. Kanske har du andra skulder som du måste betala varje månad. Det påverkar hur mycket banken bedömer att du har råd att betala. Det är aldrig bra att ha för många krediter eller lån utan säkerhet, även om det ibland kan vara en nödvändighet. Försäkra dig därför om att du har råd och att du inte lånar mer än du faktiskt behöver.

Samla dyrare lån och krediter

Kanske bör du samla ihop dyrare smålån och andra krediter till ett enda lån. Det kan ofta sänka din månadskostnad och ge dig en bättre ränta, vilket gör att du kan bli skuldfri snabbare än om du hade valt att behålla de mindre lånen.

Med bättre ränta behöver du heller inte betala mer för lånet än du faktiskt behöver. Var dock noga med att kontrollera lånets effektiva ränta, det vill säga räntesatsens tillsammans med lånets avgifter såsom aviavgifter och startavgifter. Då kan du lättare bedöma hur mycket lånet kommer att kosta dig varje månad.

Lånekakylator - Hur mycket kan du låna?

Innan du som kund tecknar ett lån till låg ränta har du här möjlighet att få en grundlig överblick över bankers, försäkringsbolags och andra långivares erbjudanden om låga räntor. En låg ränta för ett företag kan betyda hög ränta för ett annat företag men det är du som kund som avgör vad som är en låg ränta för dig.

Årlig inkomst:

Sammanlagd inkomst: 0 kr/år

Er nuvarande månadskostnad

Total månadskostnad: 0 kr/mån

Resultat:

0 kr

* Möjligt belopp baserat på detta sätt att räkna. Tänk på att banker och kreditinstitut väger in fler parametrar än inkomst så som ålder, betalningshistorik etc. Detta belopp skall endast ses som en ungefärlig generell summa i detta sätt att räkna.