Vad är ett internetlån?

Ibland kan du behöva pengar snabbt. Kanske har du en räkning som snart förfaller, eller ett akut tandläkarbesök att betala. Oavsett anledning, så kan man ibland vara i behov av ett mindre lån under en kortare tid. Idag finns en mängd aktörer som erbjuder så kallade internetlån, det vill säga lån som du ansöker om på internet och där pengarna betalas ut till ditt konto snabbt.

Jämför internetlån med oss:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Oftast är beloppet du kan låna som ett internetlån betydligt lägre än ett traditionellt banklån utan säkerhet. Ofta är också lånets löptid mycket kortare än för ett vanligt lån. En del låneförmedlare som erbjuder internetlån har löptider så korta som 1-3 månader. Den lägre gränsen för hur mycket du måste låna för att din ansökan ska bli godkänd är också betydligt lägre än för ett vanligt banklån, ofta bara några hundralappar. Ofta är löptiden kortare ju lägre ditt lånebelopp är.

Fördelar med internetlån

Fördelen med internetlån är att det går snabbt att ansöka och snabbt att få pengarna insatta på kontot. Men se till att inte låna mer än du behöver, och välj en så kort återbetalningstid som möjligt då den effektiva räntan många gånger är högre än för ett mer traditionellt lån hos banken. Lånar du små belopp kanske inte avgiften för lånet verkar så hög, men ett par hundralappar i avgift för ett lån på ett par tusen, tillsammans med räntor på 20-30 %, kan göra att den effektiva räntan på ett år kan bli flera hundra procent. Det är därför bäst att välja så kort löptid som möjligt och bara använda sig av internetlån om det är absolut nödvändigt.

Planera ditt internetlån

Var noga med att du planerar att du kan betala tillbaka lånet i tid, då lånet många gånger kan bli dyrare om du får svårt att betala. Detta kan leda till stora skulder och eventuellt betalningsanmärkningar för ett lånebelopp som inte alls var så stort från början. Om du har möjlighet, är det alltid bättre att försöka ha lite sparade pengar för att kunna betala även oförutsedda utgifter utan problem. Om du inte har det, och beräknar att du har råd med återbetalningen av lånet, kan ett internetlån vara ett alternativ. Kom ihåg att kostnaderna för internetlån många gånger är högre än för vanliga banklån, och betalningstiden är betydligt kortare. Det är därför viktigt att du har utrymme i din ekonomi för att betala tillbaka snabbt, i de flesta fall inom en månad.