Att jämföra lån
Precis som när du ska köpa en vara, är det viktigt att du jämför lån med varandra innan du bestämmer dig för vilken bank eller långivare du vill låna pengar av. Det kan skilja sig åt i räntesatser, avgifter och andra kostnader, men också i löptider och andra villkor som är viktiga för dig.

Jämför lån med oss:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Du bör först bestämma dig för vilken typ av lån du behöver. Ska du låna till en bil eller en bostad, kan du låna med en viss del av det du ska köpa som säkerhet för lånet. Det kan innebära en lägre ränta. Om du inte har något som säkerhet för lånet, kan du låna utan säkerhet. Räntan för dessa lån är ofta något högre än om du har en säkerhet. Räntan är ofta rörlig, och kan därför variera kraftigt under lånets löptid. Det är heller inte ovanligt att räntan sätts efter just dina ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet. Det är därför svårare att räkna ut hur mycket ett lån med rörlig ränta kommer att kosta dig än om du hade haft en bunden ränta.

Det finns även andra saker som gäller ett lån som kan vara viktigt att jämföra. Det kan gälla olika löptider, betalningsvillkor eller typer av amortering. Vissa lån har en rak amortering, där du betalar mindre och mindre i takt med att låneskulden minskar. Andra lån är så kallade annuitetslån, där summan du betalar varje månad är densamma genom hela återbetalningstiden.

Du kan använda dig av jämförelsetjänster hos något av de företag som erbjuder detta, ofta tillgängligt på internet. Du får då en bra överblick över olika lån och de villkor du tycker är viktiga. De flesta av dessa jämförelsetjänster är kostnadsfria, och du kan enkelt fylla i ett formulär på respektive företags sida för att få fram en jämförelse mellan olika kreditgivare.

Tänk på att räntan som presenteras kanske inte är den exakta räntan just du kommer att bli erbjuden av banken. Det är dock ett bra sätt att snabbt skaffa sig en överblick över vilka långivare som kan vara intressanta för dig. Du kan också vända dig till ett företag som arbetar med låneförmedling, för att låta dem söka efter bästa räntan och villkoren för just dig och ditt lån. Du fyller då i uppgifter om det lån du söker och om din ekonomi, så gör företaget resten. Några sådana företag är till exempel Lendo, Compricer, MyLoan och Freedom Finance.