Vad är lägst ränta på ett lån?

När du vill låna pengar är det viktigt att du tittar på, och jämför, räntan på lånet hos de kreditgivare eller banker du väljer mellan. En låg ränta gör att det blir lättare för dig att betala tillbaka lånet snabbare, och lånet kostar dig i slutändan inte lika mycket utöver det belopp du lånat. Idag kan du enkelt jämföra räntan för olika lån, men var också noga med att kontrollera de andra avgifterna på lånet. Ibland kan ett kreditinstitut locka med lägsta räntan, men har i gengäld högre avgifter.

Jämför lån med lägsta räntan med oss:

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Vanliga avgifter på lån

Avgifter på ett lån kan till exempel vara fakturaavgifter, uppläggningsavgift, administrationsavgift, ansökningsavgift och så vidare. En del av dessa avgifter tas endast ut en gång, oftast när du precis tagit lånet, och adderas då till den totala summan du lånat. Andra avgifter tas ut månadsvis, exempelvis fakturaavgifter, aviavgifter och administrationsavgifter. Dessa avgifter kan tillsammans bli ganska stora, vilket gör att ditt lån kan bli mycket större än du tänkt dig och det du tjänar på en lägre ränta ”äts” upp av de högre avgifterna.

Också dessa avgifter kan jämföras innan du ansöker om ett lån, även om de inte framgår lika tydligt i de olika kreditgivarnas villkor. Här lönar det sig alltså att verkligen läsa det finstilta. Det lönar sig att jämföra den verkliga kostnaden för ett lån med ränta och alla eventuella avgifter innan du bestämmer dig. Annars finns det risk att du får betala onödigt mycket för ditt lån. Banken eller kreditgivaren ska kunna upplysa dig om den effektiva räntan och vad lånet faktiskt kommer att kosta dig i räntor och avgifter så att du enkelt kan jämföra de olika alternativen.

Mer än räntan påverkar kostnaden för lånet

Det kan också vara bra att ta reda på andra saker som kan påverka hur mycket du betalar för lånet. Vad händer exempelvis om du inte kan betala en avbetalning på lånet i tid? Hur stor är en eventuell dröjsmålsränta? Vad skulle det kosta dig att betala av lånet tidigare än avtalat? Många banker och kreditgivare tar i sådana fall ut en avgift för förlorad ränteinkomst, så kallad ränteskillnadsersättning.

Det är alltså inte bara räntan som avgör hur mycket ditt lån kommer att kosta dig. Det lönar sig därför att noggrant jämföra de olika kreditgivarnas räntor men även ta hänsyn till andra typer av avgifter. Bankerna ska kunna upplysa dig om den totala kostnaden för ett lån för att du ska kunna välja en kreditgivare som passar just dina förutsättningar.