Var hittar jag lån med låg ränta?

En fråga du säkert ställer dig när du är i färd med att ansöka om ett nytt lån är vart du ska vända dig för att få ett lån med en så låg ränta som möjligt. Så var hittar du lån med låg ränta? Generellt sett kan man säga att det beror på din ekonomiska situation och vilken kreditvärdighet just du har.

Jämför lån med låg ränta med oss

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Andra saker som spelar in är om du kan tillhandahålla någonting i säkerhet för lånet och om du har en bra relation sedan tidigare med din bank. Har du en lång relation med din bank kan det tänkas att det kan ge dig ett bra förhandlingsläge när du ska ansöka om ett nytt lån. Det lönar sig dock att jämföra de olika bankernas erbjudanden. Särskilt om du är öppen för att byta bank helt och hållet för alla dina konton, kort, kreditkort och ditt sparande.

Kreditvärdighet påverkar räntan

Om du har lägre kreditvärdighet kan det vara svårare att hitta de allra lägsta räntorna, även om det fortfarande är en god idé att faktiskt jämföra villkoren och avgifterna även för de kreditgivare som har en mer generös kreditbedömning. Även här kan du tjäna på att jämföra långivarnas effektiva ränta, det vill säga en sammanräkning av räntesatsen tillsammans med övriga avgifter som kreditgivaren årligen tar ut för lånet. Bara för att du inte har lika många banker och kreditinstitut att välja mellan som om du inte haft betalningsproblem, lönar det sig alltid att försöka förhandla och framför allt jämföra.

 

Ta hjälp av sajter och verktyg på nätet

Ett bra sätt att säkerställa låg ränta på lånet är att på förhand noggrant jämföra banker och långivare med hjälp av verktyg och sajter på nätet. Det finns ett flertal etablerade webbsajter som gör just detta, bland annat https://lånlågränta.se, pricerunner.se och prisjakt.se. En annan god idé kan vara att använda en så kallad lånemäklare som vidarebefordrar din ansökan till flera banker, då får du svar från flera och kan enkelt jämföra räntor och andra kostnader. Några exempel på lånemäklare är Lendo och Compricer.

Jämför den effektiva räntan

Alla banker och andra företag som erbjuder lån ska kunna uppvisa vad den effektiva räntan för ett lån är, då det är lag på detta. Det går alltså utmärkt att jämföra alla kreditgivares erbjudanden på ett överskådligt och rättvist sätt. Det kan också vara mycket bra att själv ta kontakt med kreditgivarna och tillsammans gå igenom din ekonomiska situation för att bedömningen ska bli så rättvis som möjligt.

Tänk också på att alla banker har olika metoder för hur de gör en bedömning av din kreditvärdighet. Det kan alltså skilja sig i hur stor risk banken anser att det är att bevilja ett lån till just dig, beroende på vilken modell just den banken använder sig av i sin bedömning. Även här kan det löna sig att personligen ta kontakt med banken och gå igenom din ekonomi avseende inkomster, utgifter och skulder.