När kan jag låna pengar?
Det kan finnas många situationer där du behöver låna pengar av en bank eller annan långivare för att finansiera det du ska köpa. När du ska köpa ett hus kommer du förmodligen behöva låna pengar, åtminstone till den allra största delen av köpeskillingen, då en bostad är en stor affär för de allra flesta av oss. Även när du ska köpa en ny bil kan det vara nödvändigt att låna till stora delar av köpet. Tänk på att det vid bilköp krävs en kontantinsats eller en bil som kan lämnas i inbyte för hela eller delar av en kontantinsats. Även vid bostadslån kräver många banker att du ska kunna betala ungefär 15 % av husets eller lägenhetens pris kontant. I vissa fall kan det gå att låna till denna kontantinsats, men eftersom det då är ett lån utan säkerhet kan det bli ganska höga månadskostnader för dig. Räntan på lån utan säkerhet ligger oftast betydligt högre än för lån där du kan lämna säkerhet, till exempel billån och bostadslån.

 • Ränta från*
  2,95 %
  Låna upp till
  10 000 - 500 000 kr

  100 000kr över 10 år med eff. ränta 8,19%, totalt: 144 959kr (Max effektiv ränta (APR) 17,55%)

  Mer om
  lendo.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • Ränta från*
  6,99 %
  Låna upp till
  5 000 - 600 000 kr

  65 000kr över 5 år med eff. ränta 15,88 %, totalt: 91 866 kr (Max effektiv ränta (APR) 22,99%)

  Mer om
  banknorwegian.se

  Uppläggningsavgift: 0 kr Månadsavgift: 0 kr

 • Ränta från*
  3,85 %
  Låna upp till
  300 000 kr

  Mer om
  sevenday.se

  Uppläggningsavgift: 495 kr Månadsavgift: 15 kr

 • Ränta från*
  3,5 %
  Låna upp till
  500 000 kr

  100 000kr över 5 år med eff. ränta 4,85%, totalt: 112 860kr

  Mer om
  consector.se

  Uppläggningsavgift: i.u Månadsavgift: i.u

 • *Räntan är rörlig och sätts individuellt utifrån dina förutsättningar.

Du kan också behöva låna pengar till andra saker. Du kanske råkar ut för en oförutsedd utgift eller så vill du samla ihop avbetalningar och mindre lån och krediter till ett enda lån. Det kan då vara fördelaktigt att istället ta exempelvis ett banklån. Tänk på att det alltid är billigare att spara än att låna. När du sparar ihop pengar till ett större inköp, får du dessutom ränta på dina sparade pengar under tiden. Det är lätt att bli lockad av förmånliga erbjudanden om avbetalning eller köp på kredit, men det kan ofta visa sig att dessa blir dyrare i slutändan än du tänkt dig. Ska du till exempel köpa en TV, kan det vara bättre att spara ihop till denna snarare än att köpa den på avbetalning eller kredit, då den effektiva räntan för denna typ av krediter ofta är mycket hög.

Ibland kan det dock vara nödvändigt att låna. Du gör då bäst i att göra en noggrann jämförelse av de olika långivarnas respektive effektiva räntor och villkor för att hitta det billigaste lånet för dig, med de villkor som passar just dig bäst. Om du är osäker på var du ska börja, kan du använda dig av en av alla de jämförelsetjänster för lån som finns på Internet. Då får du en bild av hur läget ser ut när du jämför mellan de olika kreditgivarna.