Vad är ett onlinelån?

Med onlinelån kan man mena olika saker, men framför allt avser namnet hur man ansöker om lånet, det vill säga online på internet. Vanligen avses den typ av mindre lån med kortare löptid som även kallas snabblån eller mikrolån. Internetlån kan man också kalla för onlinelån. Ansökningsprocessen är vanligen mycket enkel. Du gör din ansökan på internet, får svar efter några minuter direkt på internet eller via mail och får därefter dina pengar utbetalda på ditt konto om ungefär 24 timmar. Ibland kan det gå att få utbetalningen samma dag. Denna typ av lån är utmärkta alternativ när du måste ha pengar snabbt och det inte rör sig om så stora belopp. Återbetalningstiden brukar vara mellan en och tre månader. Den effektiva räntan, det vill säga räntan tillsammans med alla avgifter som tillkommer för lånet, kan vara betydligt högre för denna typ av lån än för mer traditionella blancolån eller privatlån.

Även storbankernas privatlån eller blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, kan idag sägas vara en typ av onlinelån, då de flesta kan erbjuda enkel ansökan via internet, med besked direkt. Du kan då ofta legitimera dig med e-legitimation eller bank-id, och kan på så sätt både förenkla och förkorta processen väsentligt.

Tänk på att det kan vara lockande att ansöka om ett större lån än du från början tänkt när ansökningsförfarandet är så pass enkelt och smidigt som vid ett onlinelån. När det gäller den typen av kortare, mindre lån som internetlån eller snabblån är, kan detta dock bli dyrt, då den effektiva räntan är betydligt högre än för traditionella banklån.

Tänk också på att kalkylera för att du ska kunna betala tillbaka hela lånet under den korta återbetalningstiden, eftersom de flesta långivare tar ut höga avgifter för att förlänga löptiden eller dröjsmålsräntor och påminnelseavgifter om du helt missar en betalning på lånet.

Att inte kunna betala ett sådant lån kan leda till en hel del ekonomiska svårigheter, då en skuld snabbt växer och blir stor, och därmed blir ännu svårare att betala tillbaka. I värsta fall kan du råka ut för en betalningsanmärkning, något som kan göra det svårare för dig att få lån i framtiden.

Jämför gärna räntor och avgifter innan du ansöker om ett onlinelån. Du tjänar på att hitta den mest förmånliga räntan och de bästa villkoren för dig. Var dock noga med att jämföra den effektiva räntan, då det är denna som ger en korrekt bild av vad lånet kostar.