Hur räknar jag på lån?

Så hur gör jag för att räkna ut hur mycket ett lån kommer att kosta? Det första du ska göra är att avgöra hur mycket du behöver låna, hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka och vad du ska ha pengarna till. Om du ska låna till något annat än en bostad eller en bil, kan det vara aktuellt med ett privatlån. En sak som kan vara bra att komma ihåg när du ska räkna ut vad lånet kommer att kosta dig är att räntan på dessa typer av lån oftast sätts baserat på just dina ekonomiska förutsättningar.
Räntan är också ofta rörlig och sjunker och stiger tillsammans med Riksbankens styrränta, reporäntan.

Det gör att du när du räknar på ditt lån alltid ska räkna på om du kommer att ha råd med betalningarna på lånet även vid en eventuell räntehöjning. Du bör alltså ha en ganska god marginal, för att vara säker på att du inte kommer ha svårt att betala tillbaka. Om du får svårt att betala tillbaka, kan det leda till att lånet blir dyrare än du tänkt dig med påminnelseavgifter, dröjsmålsränta och inkassokostnader. I värsta fall kan betalningssvårigheter även leda till betalningsanmärkningar.

För att räkna ut hur mycket lån kommer att kosta dig, både i månaden och totalt när hela lånet är betalt, är det viktigt att du räknar med den ränta du blir erbjuden tillsammans med alla andra avgifter som kan tillkomma. Det kan ibland tillkomma både aviavgifter, administrationsavgifter och årsavgifter för ett lån. Det är därför viktigt att du tar med även dessa när du ska räkna ut hur mycket lånet kostar. Räkna samman dessa avgifter utslaget på ett år och ta med räntekostnaden. Då får du fram vad som kallas för den effektiva räntan. Du kan då på ett enkelt sätt jämföra olika lån med varandra.

Om du tycker det är krångligt att räkna på lån själv, finns en mängd sidor på internet där du kan jämföra lån med varandra. Det kan vara ett bra sätt att få en överblick över vad som finns och vad de olika långivarna erbjuder. Det kan också vara bra att du själv kontaktar banken för att få reda på vilken ränta som banken kan erbjuda dig. Ibland kan det också gå att förhandla både om räntan och andra avgifter om du själv tar kontakt med banken.