Hur gör jag för att samla ihop mina lån?
Om du har ett flertal mindre lån, krediter och dyra avbetalningar på saker du köpt, kanske du har funderat på att samla ihop dessa till ett och samma lån? Genom att samla lån och krediter till ett enda lån kan du ofta få en lägre månadskostnad. Detta beror dels på att du kan få en bättre ränta, men också på att du slipper alla extra kostnader som tillkommer på ett lån eller en avbetalning. Det kan vara aviavgifter, administrationskostnader eller årsavgifter som alla gör att lånet i slutändan kan bli mycket dyrare än det ursprungliga beloppet du lånat.

För att samla dina lån kan du börja med att använda dig av en jämförelsetjänst på internet för att få en överblick över vilka långivare som kan vara aktuella för dig. Jämför ränta, avgifter, betalningsvillkor och andra villkor som är viktiga för just dig. Kom ihåg att alltid räkna samman räntan med alla andra avgifter som kan tillkomma, för att du ska kunna jämföra hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig. Detta kallas för den effektiva räntan, och är alltid vad du ska använda dig av för att jämföra olika banker och långivare med varandra. Andra saker som kan spela in i ditt val av långivare kan vara hur lång betalningstid du vill ha. Detta kallas också för lånets löptid.

Du kan också använda dig av en låneförmedlare. Dessa finns oftast på internet, där du kan göra en ansökan. Låneförmedlaren letar sedan upp det lån som bäst överensstämmer med dina önskemål och den bästa ränta du kan få. På så sätt slipper du kontakta ett flertal långivare själv. Du slipper också att få många förfrågningar som sedan skulle synas på en kreditupplysning. Det är aldrig bra att ha för många förfrågningar, eftersom detta kan vara en signal till långivare att du kan ha svårt att få lån hos andra eller att du ofta söker lån och krediter.

Vanliga aktörer som arbetar med låneförmedling är exempelvis Lendo, Freedom Finance, MyLoan och Compricer, men det finns en mängd företag som arbetar med denna typ av tjänst. Du kan också kontakta en traditionell bank eller långivare och förklara syftet med din låneansökan för att få reda på vad de kan erbjuda just dig i form av ränta och övriga villkor.

Hur du än väljer att göra när du samlar ihop dina lån, så kommer det att både förenkla och göra det billigare för dig.