Att söka lån
Hur du går till väga för att söka lån beror på vilken typ av lån det är du vill ansöka om. Vill du ansöka om ett billån, kan du oftast göra detta direkt på bankens hemsida. Du uppger då uppgifter om dig och din ekonomi, vilken bil det gäller och önskad löptid för lånet. Bilen måste vara max 12 år gammal den dag då lånet är helt återbetalt, och måste också oftast kosta mer än 30000:-. För att du ska kunna ansöka om ett billån måste du köpa bilen av en bilhandlare och betala en del av priset kontant. Om du inte kan betala kontantinsatsen, kan du ofta lämna din befintliga bil som inbyte. Ofta kan bilhandlaren hjälpa dig med finansieringen av bilköpet.

Är det en bostad du ska låna pengar till, är processen lite mer komplicerad. Innan du går på hus- eller lägenhetsvisningar bör du ha ett så kallat lånelöfte, en beräkning av hur mycket banken anser att du kan ha råd att låna. När du lånar pengar till bostad behöver du ha en kontantinsats på 15 % av bostadens pris. Vissa banker kan även låna ut till denna del av lånet, men då utan säkerhet, förutsatt att du har marginaler i din ekonomi att betala på ett sådant lån. När du ansöker om bostadslån måste du visa köpekontrakt, bestämma dig för om du vill ha bunden eller rörlig ränta och om du vill ha olika bindningstid för olika delar av bolånet.

Att ansöka om ett lån utan säkerhet kan du ofta enkelt göra på internet. Genom att fylla i uppgifter om dina inkomster och eventuella skulder, får du ofta besked på din ansökan inom några minuter.
Har du svårt att få lån hos en traditionell bank beroende på att du saknar fast inkomst eller har en eller flera betalningsanmärkningar eller tidigare skulder, finns numera en hel del långivare som är mer generösa i sin kreditbedömning. Ofta har lån hos dessa långivare en något högre ränta. Även här kan du ofta göra ansökan direkt på internet. Kom ihåg att alltid jämföra räntor och avgifter hos olika långivare innan du bestämmer dig.

Det är alltid bra att skaffa sig en översikt över vilken ränta och vilka andra eventuella avgifter som banken tar ut för ett lån. Olika banker har olika villkor, var därför noga med att ta reda på vad som gäller. Banken är skyldig att upplysa dig om vilken effektiv ränta som gäller.